Hrvatska Ed Farmacija
Ljekarna 24h online
Telefon u Hrvatskoj: +44 2036 082857

Upoznavanje i spriječavanje spolno prenosivih infekcija i bolesti

Polno prenosive bolesti mnogi smatraju jednim od najtežih problema današnjice. To je zato što mogu biti posljedica raznih problema i čimbenika, pri čemu je nedostatak spolnog odgoja najizraženiji.

Što su seksualne bolesti?

Riječ je o infekcijama koje nastaju zbog prisutnosti bakterije, virusa ili jednog parazita u tijelu, a koji se u velikom broju slučajeva mogu prenijeti samo spolnim tekućinama.

Infekcije mogu zahvatiti bilo koju osobu, bez ograničenja, i muškarce i žene, bilo koje dobi, bilo koje spolne sklonosti i društvene klase.

Međutim, populacije koje su najugroženije i adolescenti su glavni na listama.

Koje su najpoznatije bolesti?

Trenutno je otkriveno više od desetak spolno prenosivih infekcija, sve s jedinstvenim karakteristikama i većinom različitog stupnja težine. Ipak, među najpoznatijima se ističu: HIV-AIDS, Humani papiloma virus ili HPV, klamidija, gonoreja, herpes i sifilis.

Kako se prenose spolne infekcije?

Uvjerenje da se spolne bolesti mogu prenijeti samo kroz intimne odnose potpuno je pogrešno. To je zato što se pokazalo da čak i jednostavan izravan kontakt između spolnih organa ili između kože s tekućinom može biti zarazan.

Osim toga, postoje i spolne infekcije koje se mogu prenijeti transfuzijom krvi te tijekom 9 mjeseci trudnoće, poroda ili dojenja.

Kako izbjeći oboljevanje od spolno prenosivih infekcija?

Kao i kod trudnoće, najbolji i najpouzdaniji način sprječavanja bilo koje od spolno prenosivih infekcija je apstinencija, izbjegavanje bilo kakvog spolnog kontakta.

Međutim, u slučaju da ne odlučite ograničiti snošaj, obavezno je odabrati korištenje kondoma ili štitnika za usta od lateksa, jer oni sprječavaju bilo kakvu izmjenu tekućine.

Osim toga, potrebno je provoditi periodične probirne testove za spolno prenosive bolesti kako bi se anamneza održala ažurnom.

Što je test probira na STI?

Specijalist će moći predložiti testove koji najbolje odgovaraju situaciji, tako da se testovi mogu kretati od jednostavne studije urina do analize sekreta; To će ovisiti o informacijama koje se nude.

Na taj način preporuča se podijeliti najrelevantnije detalje o spolnom životu, od broja partnera do simptoma koji se mogu prikazati.

Ova vrsta kliničke studije nije dio rutinskih studija i, ovisno o vrsti bolesti, ovisit će i o tome kako se infekcija razvija; To je zbog činjenice da svaka od spolno prenosivih infekcija ima svoje karakteristike.

Koji simptomi uzrokuju spolno prenosive infekcije?

Iako postoje neke spolno prenosive bolesti koje imaju tendenciju da pokazuju simptome, kao što je klamidija, genitalni iscjedak i bol su česti u većini njih.

Simptomi koje treba uzeti u obzir i koji mogu biti uočljivi su: čirevi, bradavice ili svrbež, stalna temperatura, oteklina u regiji limfnih čvorova, bol u trbuhu, peckanje pri mokrenju, gubitak apetita i promjena boje kože.

Koje komplikacije mogu izazvati spolno prenosive bolesti?

Kasno liječenje spolno prenosivih infekcija može uzrokovati niz problema u rasponu od neplodnosti kod muškaraca i žena do stečene imunodeficijencije AIDS-a.

Nadalje, neke su od mogućnosti koje se mogu pojaviti i neke infekcije, hepatitis, neoplazme, uretritis i komplikacije u trudnoći. Važno je osvrnuti se na činjenicu da komplikacija i neliječenje bolesti kao što je HIV/AIDS može dovesti do smrti.

Liječenje spolno prenosivih bolesti

Za liječenje većine bolesti seksualne prirode, antibiotici se smatraju najčešćim opcijama kada se pokušavaju riješiti bakterije ili virusa koji ih proizvode. Osim toga, mogu se propisati masti i kreme.

U slučajevima kao što je AIDS, lijek još nije otkriven, pa je njegovo liječenje složenije, a antiretrovirusni je glavni saveznik, koji može ugušiti virus kako bi paralizirao ili usporio njegovu proliferaciju.

Članci na blogu:

  1. Upoznavanje i spriječavanje spolno prenosivih infekcija i bolesti
  2. Ženski vaginalni orgazam, ženska ejakulacija i višestruki orgazami
  3. Muški spolni hormoni: čemu služi testosteron?
  4. Povećajte libido prirodnim putem uz pomoć suplemenata i ljekovitog bilja
  5. Dobijte veći penis, operacija povećanja penisa za veću dužinu