Hrvatska Ed Farmacija
Ljekarna 24h online
Telefon u Hrvatskoj: +44 2036 082857

Muški spolni hormoni: čemu služi testosteron?

Testosteron je hormon koji luče muškarci, onaj koji u biti definira muški spolni rod. Ako igra ključnu ulogu u erekciji vaše muškosti, testosteron ima mnoge druge karakteristike i ima mnogo učinaka na tijelo. Ovdje vam dajemo sve što treba znati o ovom hormonu kako više nema nikakvih tajni za vas.

Što je točno testosteron?

Ako je testosteron doista hormon koji prirodno luče muški testisi, također ga proizvode i jajnici žene, iako je prisutan u mnogo manjoj količini. Androgen, također se nalazi u oba spola u nadbubrežnim žlijezdama.

Znanstvene studije su dokazale da osim vrlo specifične uloge u muškoj seksualnosti i njezinoj želji, djeluje i na zdravlje i svakodnevno ponašanje. Osobito utječe na dobrobit muškaraca, smanjujući dojam stresa, potičući energiju i vitalnost, kao i mijenjajući raspoloženje. To uzrokuje promjene u tijelu, kao što je povećanje ili smanjenje stanica u krvi.

Vrhunski muški hormon

Tijekom embrionalne faze, testosteron je taj koji jamči razvoj muškog spola. Stoga se njegova proizvodnja odvija tijekom cijelog fetalnog života, ali iznenada prestaje kada beba dođe na svijet. Zatim će se nastaviti u adolescenciji kako bi se generirao pubertet: to je vrijeme kada se pojavljuju dlake, glas se mijenja u litarenje, a genitalije rastu. Tada će također biti izvor proizvodnje sperme u sjemenim tubulima testisa, što se naziva "spermatogeneza".

No, njegova uloga tu ne staje jer utječe na mušku osobnost. Sve ove osobine ličnosti koje se pripisuju muškarcu od početka čovječanstva nisu mit: one proizlaze iz ovog hormona koji će generirati dominantna, natjecateljska i ponekad virulentna ponašanja. Muškost bi stoga imala logično i znanstveno objašnjenje. U ljudskom tijelu, testosteron povećava povećanje mišićne mase stimulirajući sintezu proteina. Stoga ne čudi što se povezuje s bavljenjem sportom i njegovim ekscesima, poput dopinga. Neki sportaši žele poboljšati svoju izvedbu uz pomoć dodataka prehrani na bazi testosterona.

Ali muški hormon nema samo blagotvorno djelovanje. Već nekoliko godina znamo da je odgovoran i za gubitak kose (ćelavost) kada se proizvodi u višku.

Spolni hormon: njegov utjecaj na seksualnost

Činjenica je da je testosteron najvažniji spolni hormon u muškom tijelu. Može se čak nazvati u nekim aspektima "hormonom želje". Prvo igra ključnu ulogu u organskim i erektilnim funkcijama, kao što su erekcija i ejakulacija.

Ali to će također utjecati na psihološke čimbenike: ono je izvor libida i uzbuđenja. Ako je vaš penis snažan i imate stalnu i nepokolebljivu erekciju, možete zahvaliti testosteronu: to je ono što pridonosi vašoj izvedbi ispod popluna!

Posljedice niskog testosterona kod muškaraca

Proizvodnja testosterona znatno opada s godinama, u prosjeku oko 35-40 godina. Kod dobrog broja muškaraca također se ne luči u dovoljnoj količini. To se događa kada postoji disfunkcija testisa ili hipotalamusa. Zatim uočavamo neizbježne posljedice na seksualnost: problemi s erekcijom, čak i impotencija, smanjenje seksualnog apetita... Liječnici tada mogu predložiti da slijedite hormonsko liječenje kako biste preokrenuli trend rebalansom razine testosterona. Međutim, injekcije se ne preporučuju u svim slučajevima. Doista, umjetno povećanje doze ovog hormona u vašem tijelu može donijeti vrlo značajne rizike za vaše zdravlje:

  • to povećava rizik od srčanog udara (zatajenja srca) zbog stvaranja ugrušaka u krvi
  • predisponira nastanak raka prostate povećavajući stvaranje kancerogenih stanica

Članci na blogu:

  1. Upoznavanje i spriječavanje spolno prenosivih infekcija i bolesti
  2. Ženski vaginalni orgazam, ženska ejakulacija i višestruki orgazami
  3. Muški spolni hormoni: čemu služi testosteron?
  4. Povećajte libido prirodnim putem uz pomoć suplemenata i ljekovitog bilja
  5. Dobijte veći penis, operacija povećanja penisa za veću dužinu